mandag 7. september 2009

Første uke på Pearson




Hei! Nå har det gått en uke siden jeg dro fra Norge, så tenkte jeg skulle fortelle dere om hvordan jeg har det på Pearson. Foreløpig har vi orienteringsuke, hvilket betyr at vi skal bli kjent med hverandre, ta tester, ordne med papirarbeid og få opprettet en timeplan. De første timene begynner 8. september. Jeg skal da ha fagene Norsk(selvstudium), Fransk B(som er middelsnivået), Filosofi, Biologi, Kjemi og Matte Standard(middels nivå). I tillegg har vi et fag som heter Theory of Knowledge (TOK) som er et slags debattfag.
Etter hvert skal jeg også velge aktiviteter, i alt 3 stykker. I løpet av disse to årene skal jeg ha minst 5 aktiviteter, så da tar jeg tre i år og to neste år. Aktivitetene er to timer en gang hver uke. Hvilket betyr at jeg har ca seks timer med aktiviteter i uka. Aktiviteter jeg har lyst til å gjøre er blant annet dykking og seiling. Disse to aktivitetene har begrenset med plasser, så det er ikke sikkert jeg får gjort disse to. Ellers er det aktiviteter som sykling, tango, salsa, hip-hop, kajakk,filmanalyse, kjøkkenservice, hjelpe til på et herberge, kano, friluftsliv, astrologi(det er et stort teleskop her), maratonløping, kunst, fotball, tennis, basket, volley og masse mer. Det er også et treningsrom her, pluss et 25m basseng.
Andre bygninger på campus er administrasjon, ulike undervisningsbygg, en stor bygning kalt Max Bell(aula), kantine, biblotek, datarom, fellesrom, lærerhus og fem internathus. I hvert hus er det to etasjer, en for gutter og en for jenter. Det er fem rom oppe og fem rom nede, og 4 personer på hvert rom. Jeg bor på rom med Nivi fra Grønland, Trudy fra Canada og Shangay fra Butan. Shangay og jeg er førsteklasssinger, og Nivi og Trudy er andreklassinger.
Jeg har også en ”buddy”, som er det samme som fadder. Buddien min heter Nanu, og han er fra Argentina.


Nanu med en jente fra huset mitt

Jeg har også en co-year som heter Oda. Oda er faktisk fra Ås, så vi bor ganske nærme. Vår second-year er Johann fra Grunerløkka. Her er det et bilde av oss tre fra Norge:

torsdag 18. juni 2009

Slumdog Millionaire



Slumdog Millionaire er en film fra 2008. Den handler om en gutt fra slummen i Mumbai som for sjansen til å være med i den indiske versjonen av "Who want's to be a Millionaire?". Utrolig nok så blir han den første deltakeren noensinne som klarer å nå lenger en 16 tusen rupi, og til slutt vinne hovedpremien på 20 millioner. Kvelden etter første runde i programmet blir han arrestert, mistenkt for juks. Programmets eiere nekter å tro at deres vanskelige rekke med spørsmål blir besvart lekende lett av en uutdannnet tenåring fra slummen. Filmen forteller oss mye om både vennskap, kjærlighet, lykke, livet og ikke minst fordommer, det indiske samfunnet og at alt faktisk er mulig.


Siden jeg er i veldig UWC-modus, tenkte jeg øyeblikkelig på hvor heldige vi er. Vi får muligheten til å gå på en av disse fantastiske skolene, uavhengig av bakgrunnen vår. Ungdom fra flyktningleire i Sudan, ungdom som har denne éne muligheten til å lykkes i livet, til å få et stipend til et universitet for videre utdanning, kan bli tilbudt plass på UWC. Som en motpol fikk jeg høre at det i fjor gikk ut en asiatisk prins fra Pearson. Dette er også andre året Miss Teen Bahamas skal være elev på skolen. Alle mulige ungdom får en sjanse på UWC, så lenge de er villige til å jobbe for å bevise at de har fortjent det. Vi blir alle "Slumdog Millionaires", fordi det vi alle har til felles er at vi var veldig fattige før vi begynte, i forhold til hvor rike vi vil være når vi mottar IB-diplomet.


Vi mottar kanskje bare et diplom, kun et vitnemål . Men jeg tror IB- diplomet vil bli så mye mer enn det. Jeg tror opplevelsene og erfaringene vi kommer til å lære på UWC vil være med å forme oss som sterke og individuelle mennesker, slik at vi også har muligheten til forstå andre mennesker bedre. Vi kommer til å bo tett på representanter for andre nasjoner, nasjoner vi senere kommer til å måtte forholde oss til ved en eller annen anledning. Selv om disse først og fremst er representanter for sitt eget individ, vil de nok i større eller mindre grad hjelpe oss å forstå denne nasjonen bedre. UWC'ere ender opp med et bredt spekter av insikt i kulturer, religioner og levesett. Slik var det med Jamal (gutten i filmen) og, han hadde opplevd så mye, det han visste hørte med til en erfaring, derfor ble han så rik på kunnskap. Vi på UWC vil ikke bare kunne lese i historiebøkene om folkmord i Rwanda, vi vil kanskje møte en gutt som mistet sin far og onkel i borgerkrigen. Vi får høre direkte fra han hvordan dette har preget livet hans. Vi vil kunne komme med en personlig mening om hijab når vi leser om dette i avisa. Fordi hver morgen har vi måttet krangle om speilet med romkameraten fordi hun måtte se i det får å feste hijaben, og vi får å treffe riktig med mascaren. Vi får en personlig erfaring som sier oss noe om hvor viktig det er for henne. Verden ville ikke lenger bli bilder på nyhetene eller tekst i en bok, det vil bli opplevelser og innsikt.

tirsdag 16. juni 2009

Lester B. Pearson United World College of the Pacific







Pearson College er det andre av totalt 12 UWC. Prosjektet for å få bygget et UWC i Canada ble satt i gang av tidligere Canadisk statsminister og Nobels fredsprisvinner Lester B. Pearson. Han hadde vært å besøkt Atlantic College i 1969, og syntes skolen og prinsippene den var bygget på var fantastisk. Han ble leder for en komitee som skulle begynne byggingen av en slik skole i Canada. Dessverre fikk han aldri sett utfallet av sitt iherdige arbeid, siden han gikk bort i 1972, da prosjektet nettopp hadde begynt.


Det ble bestemt at den nye skolen skulle bygges til minne for Pearson, og derfor oppkalt etter ham. Mange personer jobbet hardt for at skolen skulle bli ferdig, hele 83% av utgiftene for å bygge skolen ble finansiert av privatpersoner, resten kom fra myndighetene.






I 1973 begynte byggingen av skolen, og et år senere var den ferdig. 25. september, 1974 ankom de første 100 elevene til skolen. Idag huser Pearson 200 ungdommer fra 100 ulike nasjonaliteter, og alle elevene mottar fullt stipnd. Det vil si at skolen mottar så mye penger fra private, fra organisasjoner og fra myndighetene hvert år at alle elevene får dekket kost og losji samt skolepenger.


Pearson ligger på vestkysten av Canada, på Vancouver Island i British Columbia. Bukten skolen ligger i heter Pedder Bay, som er 29 km vest for byen Viktoria. Skolens beliggenhet er ganske øde, og det er blant annet flere indianerreservater i nærheten. På kartet ser kan du ser du at det ligger på øya nord for Seattle(Seattle har en ganske stor oransje prikk, og det betyr her at byen har en flyplass som er blant de 30 mest travle i verden), og vest for Vancouver(som har en litt mindre oransje prikk, som betyr at byen har en av USA's 30 mest travle flyplasser). Vancouver er forøvrig Nord-Amerikas største havneby.






Her er link til et mer detaljert kart: http://images.google.no/imgres?imgurl=http://www.psyl.ca/images/viewaerial.jpg&imgrefurl=http://www.psyl.ca/location.htm&usg=__MFAKPQkHc3I2FVtxvw1VCTjdQlQ=&h=194&w=216&sz=18&hl=no&start=4&um=1&tbnid=aPDgn5PfOJ0iLM:&tbnh=96&tbnw=107&prev=/images%3Fq%3Dpearson%2Bcollege%26hl%3Dno%26um%3D1



På selve campus er det 5 hus hvor det bor 40 elever i hvert hus, gutter i en etasje, og jenter i en annen. Det bor enten 4 eller 5 personer på hvert rom. I hvert hus er det dusj, vaskemaskin, tørketrommel, stue og do. På Pearson bor også lærerene med familie på skolen. I de andre bygningene er det spisesal, bibliotek, fitnessrom, teaterscene, svømmehall, stjerneobservatorium, spirituellt senter, administrasjon, marinsenter og klasserom. Her er et kart:



Aktivitetene på Pearson er mange; det er mulighet for dykking, seiling, fotball, svømming, tennis, kajakking, padle kano, klatring, skigåing, sykling, villmarksekspidisjoner og alt annet man måtte ønske å gjøre! Det er veldig åpent for initiativ fra elevene, og alle kan bidra med sine forslag.

Nå vet jeg ikke om det er så mye mer å fortelle, så spør hvis du lurer på noe :)

United World Colleges





Hei! Denne bloggen skal handle om mitt opphold på UWC-skolen Pearson i Canada. For de av dere som ikke vet hva en UWC-skole er, så tenkte jeg at jeg skulle forklare litt. UWC står for United World Colleges. Det finnes 12 av disse rundt om i verden.




Red Cross Nordic UWC i Norge - 20 norske elever


Mahindra UWC of India i India - 6 norske elever


Waterford KaMhlaba UWC of Southern Africa i Swaziland, sørlige Afrika - 6 norske elever


UWC -USA i New Mexico, USA - 4 norske elever


Li Po Chun UWC of Hong Kong - 4 norske elever


UWC of the Adriatic i Italia - 4 norske elever


UWC Costa Rica i Costa Rica - 5 norske elever


Lester B. Pearson UWC of the Pacific i Canada - 3 norske elever


UWC of South East Asia i Singapore - 2 norske elever


UWC-IBO i Bosnia Herzegovina i Mostar- 1 norsk elev (ingen ble sendt i år, men det skal sendes elever dit i 2010)

Det finnes også en skole i Venezuela, men dit sendes ingen norske elever.
Her kan du finne de UWC som Norge sendte elever til i år:


Alle skolene bruker IB (International Baccalaureate) som akademisk program. IB-diplomet er godkjent som skolegang på alle universiteter og høyskoler over hele verden, også i Norge. Dette gjør at man får unike muligheter for studier senere i livet, og i.o.m. at det undervises på engelsk, så er det et godt grunnlag for studier i utlandet. IB brukes også som utdanningsprogram på andre skoler, i både Norge og andre land, men det er kun på UWC-skolene man finner over 70 ulike nasjonaliteter på hver skole. På Pearson er det 100. På UWC-skolene bor elevene på skolen, som gjør at den internasjonale følelsen blir ekstra sterk.



Ideen til UWC var det tyske Kurt Hahn som fikk på 1950-tallet. Han var en av drivkraftene bak å grunnlegge det første UWC, Atlantic College i Wales i 1962. UWC's målsetning; "UWC makes education a force to unite people, nations and cultures for peace and a sustainable future.", forteller oss mye om ideen bak UWC. Organisasjonen ønsker å skape miljøer hvor ungdom fra ulike bakgrunner og nasjonaliteter bor sammen for å lære av hverandre og dermed skape bedre forståelse og samhold i verden. UWC er den eneste NGO(Non Governmental Organization) som samler ungdom fra hele verden, utvalgt fra deres egne land, basert på deres akademiske evner, motivasjoner og egenskaper, uavhengig av finanisiell bakgrunn, religion, politisk ståsted, etnisitet eller andre forskjeller.




Opptak på skolene gjøres av nasjonalkomiteer, Det finnes 114 nasjonalkomiteer rundt om i verden, som har ansvaret for å velge ut elever de ønsker å sende til skolene rundt om i verden. Elevene har ikke mulighet til å velge skole selv, dette bestemmer nasjonalkomiteen. I Norge er det slik at man sender inn en søknad første året på videregående, og hvis komiteen ønsker det, vil man bli innkalt til intervju. Intervjuene foregår på våren i VG1. Etter intervjuet vil man enten motta et brev om at man ikke har kommet inn, om at man har blitt satt på venteliste i tilfelle noen av kandidatene trekker seg, eller at man har fått tilbud om en plass på en av skolene. Det er ikke mulig å bytte sted med andre kandidater eller søke om å komme inn på en annen skole. Uansett blir de fleste veldig glad for å komme inn, og fornøyd med å bli tilbudt plass på en av skolene! Personlig ville jeg ikke takket nei til en plass på Fjaler i Norge heller, fordi det å bo på et UWC er den sterkeste opplevelsen, ikke det å bo i et fremmed land.




Når dette er sagt, så vil jeg oppfordre alle som skal fylle 17, og går studieforbredene linje (allmenn, idrett eller MDD), til å søke på UWC! Dere vil ikke angre! Jeg vet det vil bli tungt til tider, men foreløpig gjør jeg ikke annet enn å glede meg! Tidligere elever sier at disse årene har vært de beste to årene i deres liv. Jeg har også hørt om foreldre som har sagt de angrer på å ha sendt sine barn, fordi nå er det ingenting som kan toppe de årene. UWC vil helt klart forme livet mitt, og alle de andre 39 andre som skal dra.




Er det noe mer du lurer på om organisasjonen, skolene og lignende, så er det linker under: